Seksueel overdraagbaar
Seksueel overdraagbare infecties zijn, zoals de naam al zegt, infecties die worden overgedragen tijdens geslachtsgemeenschap of seks. Dat wil echter niet zeggen dat er altijd penetratie nodig is om een soa over te dragen. Ook contact van de geslachtsdelen met de huid, vingers of mond kan een besmetting veroorzaken. De meest voorkomende soa's zijn chlamydia, herpes en genitale wratten. Bij homoseksuele mannen zien we dan weer vaker syfilis en gonorroe.
Hoe krijg ik een soa?
Soa's kunnen op verschillende manieren worden overgedragen:
1. Door seksueel contact, ook zonder penetratie.
2. Door contact tussen bloed, sperma of vaginale afscheidingen en slijmvliezen, zowel genitaal als anaal of oraal.
3. Als een van deze vloeistoffen in contact komt met huidletsels of microletsels zoals schaafwonden, wondjes of puistjes.
4. Als een spuit of naald die gebruikt werd door een besmette persoon, hergebruikt wordt. Dat geldt trouwens ook voor naalden bij tatoeages of piercings.
Soa's blijven ook besmettelijk terwijl de besmette persoon in behandeling is of als er zich geen symptomen voordoen.
Wat zijn de symptomen van soa's?
Helaas veroorzaken sommige soa's geen of heel weinig symptomen. Dat maakt het niet gemakkelijk om de infectie op te sporen. Je kan dus besmet zijn en de soa overdragen, zonder dat je het zelf beseft. Daarom noemt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het ook een "aandoening" en geen ziekte. Je kan namelijk een soa hebben zonder dat je het merkt.
De symptomen kunnen erg uiteenlopend zijn: ongemak, jeuk, irritatie, branderigheid, afscheiding, huiduitslag, ... Als een van deze symptomen zich voordoet, raadpleeg dan meteen je huisarts.
Wat zijn de gevolgen van een soa?
Elke soa heeft zijn eigen risico's en gevolgen. Hieronder volgen een aantal mogelijkheden.
Bij vrouwen:
● Bekkenpijn
● Buitenbaarmoederlijke zwangerschappen
● Verminderde vruchtbaarheid
● Baarmoederhalskanker (bijvoorbeeld HPV)
● Overdracht op de foetus met complicaties en misvormingen tot gevolg
● Verzwakt immuunsysteem en voortplantingssysteem
Bij mannen:
● Urineweginfecties
● Risico op onvruchtbaarheid
Elke soa vraagt ook een andere behandeling. Daarom is het belangrijk een nauwkeurige diagnose te stellen voordat je met een behandeling start.
Hoe kan ik soa's voorkomen?
De beste manier om je te beschermen tegen soa's, is een condoom gebruiken! Dat is het enige voorbehoudsmiddel dat niet alleen beschermt tegen zwangerschap, maar ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.
Vergeet ook niet je te laten testen als je toch een risicovol seksueel contact gehad hebt, als je een zwangerschap overweegt of als je een nieuwe relatie aangaat.
Meer advies kan je ook bij je apotheker verkrijgen!